Chutný olej pro přípravu (nejen) asijských jídel Rostlinny olej získávany ze sezamovych semen. Kromě běžného použití jako kuchyňsky olej v jižní Indii se často používá pro zlepšení chuti jídel v čínské a korejské kuchyni, v menší míře také v kuchyni jihovychodní Asie. Olej lze použít ve studené i teplé kuchyni. Má svoji specifickou chuť. Přidává se do salátů, pomazánek, marinád, do sladkych jídel, ke zjemnění omáček i třeba při přípravě hummusu.
Fyzikální vlastnosti: žlutá olejovitá kapalina téměř bez vůně
Relativní hustota: při 20 °C cca 0,917 g/cm3
Základní obsahové složky: mastné kyseliny - hlavní podíl kyselina olejová (C18:1) cca 42 %, linolová (C18:2) cca 41 % a palmitová (C16:0) cca 9 %; sezamol, vitamíny E a A, lecitin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Rostlinné oleje a másla |
---|---|
Distribuce: | EU |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.